Prošlo je nekoliko godina i ja onako usput, spomenem mom bratu tu tortu, a on meni napamet izdiktira recept!?!? To je neka čuvena austrijska mak torta, samo što ja nisam pitala za njen tačan naziv, pa ima samo radni naslov - AUSTRIJSKA MAK TORTA.
Potrebni sastojci:
6 jaja
180g putera
180g šećera
180g mlevenog maka
180g mlevenih oraha
1 vanilin šećer
na vrh noža praška za pecivo
glazura
Način pripreme:
Pomešaj žumanca, rastopljeni puter i šećer. Dodaj vanilin šećer i prašak za pecivo i promešaj. Zatim dodaj mak, pa orahe i ponovo promešaj. Posebno umuti belanca u čvrst sneg i polako dodaj u prvu smesu. Ulij u pleh (ja koristim okrugli pleh prečnika 26cm) i peci u prethodno zagrejanoj rerni 1 sat na 160-180 stepeni, u zavisnosti od jačine rerne. Proveri čačkalicom da li je gotovo - vrh treba da bude suv kada ubodeš. Ostavi da se ohladi, izvadi iz pleha i zatim premaži odozgo marmeladom od kajsija. Preko marmelade ide glazura od čokolade ili šećera (po želji). Ja uvek pravim glazuru od prah šećera i limuna, koja se poprilično izmeša sa marmeladom i da torti poseban ukus.
Predlog: umesto torte po ovom receptu možeš da napraviš i mafine.
No comments:
Post a Comment