Monday 17 November 2014

Novembar

Novembar je jedanaesti mesec u godini i ima 30 dana. Početak meseca po julijanskom kalendaru počinje 14-tog dana gregorijanskog kalendara. Po Crkvenom računanju ciklusa vremena je treći mesec.
Novembar je dobio ime od latinskog - November. Mesec je nazvan po "novem" (deveti mesec) rimskog kalendara. Novembar se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda naziva još i MRATINJI MESEC, GRUDEN i STUDEN. Novembar je prolećni mesec na južnoj hemisferi, a jesenji mesec na severnoj.
Novembarski kamen je topaz (posebno žuti) koji simbolizuje prijateljstvo i citrin (vrsta kvarca), novembarski cvet je hrizantema, a horoskopski znaci su Škorpija (do 21. novembra) i Strelac (od 22. novembra).
Novembar je Movember (izvedeno iz "moustache" i "november"), događaj koji uključuje puštanje brade i brkova kako bi se podigla svest o zdravlju muškaraca.
Novembar je Nacionalni mesec pisanja romana (NaNoWriMo), kreativno umetnički internet projekat, gde učesnici imaju zadatak da napišu roman od 50.000 reči za 30 dana.
Izvor: WIKIPEDIA

No comments:

Post a Comment