Wednesday 9 January 2013

Snajkin recept za kuvano vino

Moja snaja (trebalo mi je 5 minuta istraživanja na Vikipediji da nađem kako se zove žena moga brata) je Austrijanka i to Bečlijka. Tamo mnogo vole da piju punč za Božić - Weihnachtspunsch (čaj sa začinima, šećerom i rumom), i kuvano vino - Glühwein, zimi, kadgod, u svakoj prilici.
Punč kod nas nije popularan, ali zato kuvano vino jeste, pa zato evo njenog recepta:
Potrebno je:
- 1 boca crnog vina koje inače voliš da piješ (ja nikada ne koristim jeftino vino zbog mogućih glavobolja posle)
- 150 g šećera (2/3 šolje)
- sok od jednog limuna
- narendana korica od pola limuna
- 3-4 karanfilića
- 1/4 štapića cimeta (ili u prahu pola kesice)
- kardamon, lovor, biber u zrnu, muskatni oraščić, anis, kriške limuna (po želji)
Priprema:
Stavi sve u lonac i polako zagrej. Na slaboj vatri (ne sme da vri da se ne izgubi alkohol) kuvaj 30 minuta. Izvadi začine, sipaj u šolje i uživaj!


No comments:

Post a Comment