Monday 29 April 2013

Najbolja torta na svetu

Koliko god je dobra poslastičarska, kupovna torta, najbolja je ipak ona koju ja napravim. Imam super recept za super tortu koju sva deca vole, posebno kada im kažeš od čega se pravi. Pravi se jednostavno, a zgodna je za oblikovanje i ukrašavanje, pa je pravim već nekoliko godina zaredom za dečiji rođendan. Ove godine sin je tražio da bude u obliku Titanika. Ispod je slika šta je dobio, a evo i recepta:

KASATO TORTA
700g Jaffa keksa
700g Plazme, Petit Beurre ili nekog drugog čajnog keksa
200g čokoladnih bananica
400g žele bombona (najbolje onih u obliku polumeseca)
1l toplog mleka
250 g putera

Način pripreme:
Izmrvim keks, iseckam bananice, jafu i žele na kockice. Posebno otopim puter, najbolje u mikrotalasnoj, dodam toplo (ali ne vruće) mleko i to prelijem preko mešavine keksa. Masu ostavim u frižideru da se ohladi i stegne. Nakon hlađenja smesu lako oblikujem. Zatim sledi prekrivanje torte fondanom (treba ga dosta valjati i mesiti u prah šećeru) - glavni majstor za fondan je moj muž :-), ali prethodno tortu premažem mešavinom putera i prah-šećera (buttercream frosting) pa onda preko stavljamo fondan. Razumljivo je zašto deca vole ovu tortu, mada se ni odrasli ne bune!


4 comments:

Anonymous said...

Draga Ana,
tvoj recept je stigao u pravi cas jer upravo razmisljam o rodjendanskoj torti. Torta izgleda fantasticno!!!
Mozes li jos detaljnije objasniti oko fondana kako pravis . Hvala.
Pozdrav,
mama Marija

Unknown said...

Draga Marija, treba vam jedan muž, po mogućnosti malo jači :-)šalim se...fondan sam kupila u onoj ERIKSON prodavnici u Mihaila Gavrilovića 21 (radnja se takoreći ne vidi sa ulice dok ne dođete ispred broja), imaju sve boje, količina 3kg - kofica, košta par stotina dinara. Fondan treba da se mesi i valja oklagijom, na/sa prah šećerom (kao kada se mesi testo). Formirate lopticu i razvlačite je do debljine 2-3mm. Pazite da i oklagija i sto budu dobro posuti prah šećerom jer će se fondan zalepiti i pri podizanju pući. Ako pukne, samo polako, sve ponovo. Kasato premazan buttercream-om treba da je hladan i oblikovan po želji i preko onda prekrivate fondanom, jednostavno prekrijete tortu i višak odsečete. Kada je sve gotovo trebalo bi da parom (kao onaj aparat za peglanje odela) pređete preko fondana (tako radi CAKE BOSS) da bi fondan sijao, ali ja nemam ništa čime bih mogla to da uradim, pa ja uzmem četkicu, umačem je u vodu i očistim fondan od prah šećera. I to je to!

Unknown said...

Ah, zaboravih, delove fondana koje naknadno stavljate (kao napr. prozori na Titaniku)lepila sam belancetom!

Anonymous said...

Draga Ana,
hvala na trudu i poklonjenom znanju!! Muza imam bas kakvog treba, dakle i taj uslov je ispunjen. Do duse jos ne zna sta ga ceka...:-)) Pravim tortu u petak i saljem slike. Za fondan nisam sigurna da li cu ovaj put praviti, ali sigurno cu probati.
Srdacno,
Marija

Post a Comment